torstai 28. helmikuuta 2013

Talvilintulaskentoja

Pitkästä aikaa taas tällä foorumilla. Oli aika laskea 4 talvilintulaskenta reittiä Vuolijoen alueella. Säät olivat mainiot 22-25.2., kun kiersin kävellen reitit yhden kunakin päivänä. Linnuston osalta lähinnä peruslajistoa. Parhaalla reitillä Vuolijoki kk 15 lajia ja 260 yksilöä ja huonoimmalla Humpimäki - Vuottojoki reitillä Vuottolahdessa metsäisessä maastossa 10 lajia ja vain 32 lintua.

Parhaimpina lajeina olivat 11 pikkuvarpusta Vuolijoki kk alueella 1-3 linnun ryhminä. Se osoittaa, että laji on muodostanut pysyvän kannan kirkonkylään. Sekä Vuottolahden koululla että kirkonkylällä oli tilhi parvi, 40 ja 56 lintua. Ne söivät pensasaidan marjoja, kun pihlajissa ei ole ollut enää vuodenvaihteen jälkeen yhtään marjoja.Mukavana havaintona oli Vuottolahdessa lumikiepistä lentoon noussut pyy pariskunta. Enpä muista koskaan ennen tavanneeni pyytä lumikiepissä.

Talvilintulaskentojen sivussa kävin katsomassa Itärannalla (22.2.) jo pitempään ollutta lapinpöllöä. Lintu tuli metsästä peltojen ylle vasta auringon laskiessa eli lähellä klo 16. Valitettavasti pöllö oli mieltynyt peltojen lounaiskulmaan ja oli siten pääosin piilossa sinä lyhyenä kuvausaikana, jolloin valojen suhteen oli mahdollista saada jotain otoksia. Ohessa yksi kuva linnusta takaapäin, kun se kuulosteli lumen alle siimahäntiä.


Toki tällä paikalla oli havaittu 1-2 lintua sitten vuoden alun jälkeen, mutta lähempänä Kajaania on eräästä paikasta löytynyt jopa 5 lapinpöllöä. Se voi enteillä hyvää pesintää lajille todella pitkään aikaan.

Peltojen takana oli pyypari ruokailemassa haavoissa iltavalossa.


Palaan takaisin tälle foorumille taas kesän alussa, kun olen kesärallissa, tai muutenkin kesälintuja etsimässä.

Kari Haataja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti